Polarn O. Pyret har länge stått för något närmast unikt i barnklädesbranschen. Lekvänligt, unisex och bra kvalitet som håller i generationer.

Men plötsligt har något förändrats. Många med mig har sakta sett Polarn O. Pyret smyga sig närmare kedjorna med tryckta motiv, färger och modeller; plötsligt har de tidigare så generösa och lekvänliga plaggen blivit smala i midjan för hälften av kunderna. Senaste kollektionen beskrivs av trogna kunder som en “dyrare version av Kappahls Newbie” och “fantasilös Mini Rodini-ripoff”. Var det verkligen så här Polarn O. Pyret ville ha det? Kan det vara så att Den Stora Internationella Marknaden har blivit viktigare än företagssjälen?

Enligt Polarn O. Pyret (saxat från deras hemsida 9/4-2018) är deras grej:

Design som håller, sedan 1976  Vi gör kläder som tål att älskas, tvättas och slitas. Och som tillslut kan ärvas vidare till nästa barn, och nästa. Vi kallar det design som håller.

Låt barn vara barn  Vi startade år 1976 med viljan att göra bekväma barnkläder av hög kvalitet. Det betyder lekvänlig design, utan något som skaver eller stramar, som också ska hålla tvätt efter tvätt. Helt enkelt kläder som låter barn vara barn.

…Vårt mål är att varje plagg ska bäras av tre barn, minst.”

Men vad hände egentligen?

Polarn o. Pyret

Produktbilder: Polarn o. Pyret

Flertalet kunder vittnade i höstas om hur den rosa jackan plötsligt inte gick att knäppa med tjocka kläder under. Hur ska den inte strama när barnen (som föredrar rosa) leker? Hur ska tyll och fastsydda små tofsar hålla för minst tre barn? Dessutom måste barnen även vara av samma kön eftersom plaggen blivit “pojkigare” och “flickigare”, enligt PO.P själva (se bild nedan). Och hur ska design hålla när den är trendkänslig? Nej, Polarn. Det är något som skaver, och det är inte nödvändigtvis en söm.

Hösten 2017 höjdes många arga röster via sociala medier mot PO.Ps “nya stil”. Föräldrar runtom i landet ifrågasatte både färger, mönster och modeller och i en lång Facebook-tråd hittar vi detta svar (som PO.P även refererar till i andra inlägg som “ett utförligt svar”).

Polarn O. Pyret

Skärmdump från Polarn O. Pyrets officiella Facebook-sida.

2015 kunde vi läsa “Det låter kanske självklart, men att utgå ifrån att pojkar och flickor har samma behov är ganska unikt. Vi vill göra världens bästa barnkläder. Vem som ska ha vad, och i vilken färg, får du bestämma. Unisex sedan 1976.” på hemsidan. Vad hände sen? Ny VD i februari 2016. Stark expansion på den internationella marknaden.

Polarn o. Pyret

Många kunder att anpassa sig till. Skärmdump från Polarn o. Pyrets hemsida.

Och jag är ju inte dummare än att jag fattar att pengar är najs, oavsett valuta. Men om det innebär att man tappar hela sin identitet? Jag får känslan av att Polarn o. Pyret inte bara säljer barnkläder, de säljer sin själ.

Jag hoppas, i djupet av mitt randiga hjärta, att de hittar tillbaka till 1976 igen. Eller åtminstone 2015.

/Anna

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Loading Likes...

Lämna gärna en kommentar!