Skolstartstider betyder shoppingtider och då kan det hända att man trillar in på den kungliga hovleverantören H&M ett par gånger extra. Men efter den här upptäckten tar jag nog en sväng till KappAhl eller Lindex istället.

Häromkvällen satt jag och scrollade mig igenom lite tröjor till min 6-åriga dotter och slogs av förvåning över hur jäkla ofräscht de könar sina kläder. “Hallå, inget nytt under solen!”, tänker ni då. Att H&M har “tjej” och “kill”-kläder, som såklart begränsar det ena könets rörlighet och färgkodar hej vilt osv – nej, det är inte nåt nytt och absolut inte fräscht det heller. Men det är marknaden som styr och det finns fortfarande alldeles för många ängsliga människor därute som inte vet om de kan köpa en body i off white till en pojkbebis (true story), och man ska också betänka att ett internationellt företag också måste kunna funka på alla marknader. Jag kan alltså ha överseende med en hel del rosa, glittriga grejer som ligger under den tydliga kategorin FLICKA.

Men jag tror ändå inte att någon marknad “kräver” den här sortens idioti. Aldrig tidigare har jag skådat sån extrem särskillnad mellan könen i form av rena budskap tryckta på kläderna.

Tröjor med text-tryck på killavdelningen:

H&M Barnkläder

Produktbilder: H&M

Den gula där var det enda text-trycket jag hittade som inte gick ut på att killar äger världen, typ. Jo, det erbjöds också coola band-tröjor. Hip hop och rock och sånt där som KILLAR gillar, ni vet.

Och nu går vi över till tjejavdelningens tröjor med text:

H&M Barnkläder

Produktbilder: H&M

Och galenskaperna slutar inte där! Hittade lite “fräscha” t-shirtar också.

H&M Barnkläder

Produktbilder: H&M

H&M Barnkläder

Produktbilder: H&M

Hörrni, H&M! Varför kan inte tjejer “create the future” eller “make some noise”, enligt er? Varför ska inte killar tänka att “nice is the new cool” eller tänka att livet är roligare bara de skrattar lite?

Kom nu inte dragandes med nåt “men vaddååå det är ju inte så att nån förbjuder dig att köpa en tröja på killavdelningen till din dotter”. För det är inte grejen. (Jag köpte faktiskt just “Make some noise”-tishan till min dotter, för den delen.) Grejen är vad som signaleras till barnen genom att de olika trycken erbjuds så tydligt på könade avdelningar. Äh, det här är så jävla självklart 2017 att jag inte ens ska behöva skriva ut det. MEN TYDLIGEN INTE FÖR H&MS PRODUKTAVDELNING. Tjejer ska vara söta, snälla och ibland kan de få vara busiga och vilda (men då skyller vi på Batgirl eller överkompenserar med en tydlig rosa färg och hjärtan). Killar är högljudda stjärnor som formar världen. Försök inte inbilla dig nåt annat tokigt!

Och folk undrar varför feminismen fortfarande behövs?

Värt att nämna i sammanhanget: KappAhl föregår med gott exempel och har faktiskt delat upp sina barnkläder primärt i storleksintervall på barnavdelningens startsida. Sen kan du naturligtvis välja att kolla under “Tjej” och “Kille”, om du vill. Heja KappAhl! Även Lindex har alternativet att visa alla kläder utifrån storlek, vilket H&M i dagsläget helt saknar. Tillägg 5/9: Åhléns är faktiskt “Best in show” och visar primärt storlek, sen plaggtyp! Inga könade avdelningar alls! Hurra, heja och guldstjärnor!!

SparaSpara

Loading Likes...

83 kommentarer

Daina Mathson · 04/09/2017 kl. 08:26

Köp killtröjor vet jag! De färgerna går på tjejer med.
Men visst är det idiotiska budskap som är FÖR könssegregering på dem, det tycker ivf jag.
Sen också färgerna – MÅSTE allt vara så rosa och puttenuttigt för bara tjejer??
Vad med rent könsneutrala färger och kläder för små barn eller också rosagrejer för killar – med BRA budskap till alla barn??
Vet föräldrar som gott kan ha rosa på sina pojkar eller som köper saker menade för tjejer till pojkarna sina.

  Sara · 04/09/2017 kl. 17:04

  Hon skriver visserligen svart på vitt att du inte ska komma dragandes med exakt det som du kom dragandes med. Tror du att hon behöver någon som berättar för henne att hon får lov att köpa”killtröjorna” om hon vill eller tror du möjligtvis att hon vet detta och att det alltså inte är det som är problemet (vilket för övrigt beskrivs genom hela texten med all önskvärd tydlighet)?

  annaspanarsmatt · 04/09/2017 kl. 17:06

  Hej Daina! Jag köper på båda avdelningarna till min dotter, både rosa tröjor för att hon gillar rosa och svarta tröjor (som sagt köpte jag Make some noise-tröjan till henne och den tyckte hon också var svincool). Jag tror på att erbjuda alla alternativ för mina barn, istället för att köra enkelspårigt åt det ena eller andra hållet. Det tråkiga är när hon kommer hem och säger att nån sagt att hennes tröja är en “killtröja” (hände på förskolan, då var hon 3,5 år). Uppenbarligen så hade hon huvudet och armarna på precis samma ställe som den genomsnittlige pojken – ett sånt mirakel att den passade! 😉
  Men som du säger, är budskapen på de tröjor jag visar ovan helt idiotiska. En blir fascinerad över att någon på H&M faktiskt tyckte att det här var en bra idé, år 2017. Vi håller tummarna för snar bättring!

   Carola · 06/09/2017 kl. 08:43

   Hej. Jättebra skrivet, några av kommentarerna visar verkligen på att denna fråga behöver ventileras om o om igen. Förhoppningsvis skapar det en omedveten medvetenhet även hos de som säger sig inte se ett problem… Vår äldsta, som är pojke och nu 8 år, bär gärna rosa o lila, har blivit ifrågasatt någon gång och mitt hjärta svämmar över av stolthet när han bemöter med “vaddå tjejtröja, det här är min tröja”. Det blir dock svårare o svårare med åldern att finna rosa/lila plagg som inte är överösta med ytterligare “tjejattribut”.

Johan · 04/09/2017 kl. 13:53

Usch vilket gnälligt inlägg. Du kan väl handla oavsett vad som står på avdelningsskylten?
Valet är i dina händer, välj med plånboken.

  Anna · 04/09/2017 kl. 14:25

  Fast det står ju ingen i kassan och registrerar vem som ska ha tröjan? Om jag handlar på pojkavdelningen till min tjej så kommer det väl inte ändra ett skit?

  annaspanarsmatt · 04/09/2017 kl. 16:54

  Johan. Om du läser min text igen, så kanske du ser att det inte riktigt var poängen med inlägget. Som min namne Anna ovan säger, så kommer ju de här sunkiga signalerna fortsätta sändas ut till barnen om ingen belyser problemet – de har som sagt inget system där de kan se huruvida mottagaren av tröjan jag nyss köpte är tjej eller kille. Det valet jag kan göra med plånboken är att inte handla på H&M alls, men om de inte vet varför och om det bara är en kund som försvinner så lär de ju aldrig förändra nåt.

  Tove · 05/09/2017 kl. 12:11

  Här är ett exempel när du ska tänka efter en gång till innan du säger något. Testa att använda din empatiska förmåga och förställ dig att vara kvinna och flicka och allt vad det innebär. Hur skulle du reagera och känna när någon klappar dig på huvudet och kallar dig lilla gubben fast du är vuxen under ett samtal, du blir erbjuden lägre lön för samma jobb och prestation eller lever ett helt liv med ett samhällsbudskap som säger att du inte får ta plats, inte ska styra, inte tänka stort osv?

   Anna · 08/09/2017 kl. 07:22

   Bra skrivet! Jag tycker att detta är viktigare än vissa verkar tycka.

  Leona · 05/09/2017 kl. 15:17

  Stackars lilla pojke!

  Andreas · 06/09/2017 kl. 13:01

  Oj. Johan, din kommentar får mig att skämmas över mäns dumhet. Men jag generaliserar inte.

   Nellie · 06/09/2017 kl. 20:43

   Tack Andreas!

Birgitta · 04/09/2017 kl. 14:16

BRA RUTET!
Vitsen är ju inte att man ska behöva leta på “annan avdelning” för att hitta tröjor med självförtroende åt tjejer.
“- Du kan ju alltid gå till pojkavdelningen och köpa tröjor till din flicka.”
VARFÖR DÅ? Varför ska man behöva gå till “fel” avdelning för att hitta tröjor som ingjuter självförtroende?
Detta lär bara flickor redan från tidig ålder att killar tydligen är både tuffare och bättre.
Kommer osökt att tänka på en gammal Kitty-bok jag läste som barn, där Kittys faster sades vara “ovanligt intelligent för att vara kvinna”. Förstår varför Mamma inte lät mig läsa dessa böcker! 🙂

Caroline · 04/09/2017 kl. 21:39

Varken KappAhl eller Lindex nådde tyvärr hela vägen fram för två veckor sen… jag behövde en t-shirt till en tvååring. Jag har inga barn men skulle fixa en present; jag skulle trycka på en t-shirt som jag skulle ge till en tvååring. Jag behövde EN enfärgad, vanlig t-shirt, helst inte svart eller vit. Inga volanger, ingen spets, inga fickor, inget tvåpack. Jag behövde en VANLIG ENFÄRGAD T-SHIRT TILL EN TVÅÅRING!!! Drog igenom Lindex, KappAhl, Cubus, P&P och H&M. Volanger eller bilar på allt, typ. Till slut Åhlens. BLESS ÅHLENS! Kläder uppdelade efter storlek, bara. KappAhls hemsida är uppdelad efter storlek, men i den fysiska butiken är det fortfarande uppdelat efter kön. Och ok, till VISS del kan jag väl acceptera det för typ strl 128 och uppåt – men för bebisar?? WHY??

  annaspanarsmatt · 04/09/2017 kl. 21:50

  Helt sjukt att en ska behöva jaga loss hela stan efter en sån basgrej. Ja, Åhléns är bra – nu har jag ju fokat mest på webbsidor i mitt inlägg men ska köra en uppföljare och kolla de fysiska butikerna med mer kritiska ögon. En blir ju tyvärr alldeles hemmablind när en gått runt på barnavdelningar i sådär 6 år. 🙂

Annelie · 05/09/2017 kl. 09:10

“Usch vilket gnälligt inlägg”, skriver du, Johan och missuppfattar hela poängen som ofta män verkar göra när det gäller sånt här. Så tröttsamt. Läs gärna igen vad Anna skriver och kosta på dig en liiiten ansträngning att förstå. Eller du kanske inte orkar? Du kanske bara ville gnälla lite.

  Elin · 06/09/2017 kl. 09:22

  Ni som är emot detta, kanske måste acceptera att vi har alla olika tankesätt om vad som är viktigt och inte. Det är ju fakta att det fysiskt finns två kön, så jag ser inte problemet med att våra barn vet om det. Kvinnor kan bli med barn, det kan inte män etc. etc. etc. Sedan om mina barn vill ha en tröja från den “andra” avdelningen, så vill de ju det och då får de det utan problem, men det tar inte bort det fakta att det faktiskt finns två kön.

  Barn på förskolan/skolan kan även tycka att ditt barn är för smalt (ska vi ta bort slim-modeller på byxor då?). De kan tycka att ditt barn har en för stor näsa….ska vi ta bort den då? Är såååå trött på alla saker vi måste ta bort för att våra barn ska kunna känna sig självsäkra. Våra barn blir och är självsäkra om vi visar dem självkänsla och hur bra de är oavsett vad någon annan tycker. Varför inte fokusera på något viktigt istället?

   Nina · 06/09/2017 kl. 12:21

   Bara för att det finns två olika kön är det väl inte hugget i sten vad det ska innebära att vara pojke eller flicka? Om jag läser texten rätt är det väl just valfrihet som efterfrågas. Sedan behöver man självfallet inte ta bort slim men när vi som har stadigare barn (ej överviktiga) inte hittar kläder som passar våra döttrar så har vi fefinitivt ett signaleringsproblem. Kläderna signalerar vad som är ok och vad som inte är ok – när man är tjej.

   Erika · 06/09/2017 kl. 19:02

   Det handlade väl inte om att ta bort något alls? Det är ju mycket budskapen på tröjorna som är problemet. Killar är tuffa och kan göra vad dom vill. Tjejer är söta och snälla? Det handlar ju om att få välja själv och inte behöva delas in i fack. Det handlar inte om att man ska ta bort det faktum att det finns två kön. Vet inte vart du fick det från.

   Hanna · 09/09/2017 kl. 01:44

   Elin, som nämnts tidigare så är problemet att vi i det samhälle vi har idag tvingar på våra barn föreställningar om hur de ska vara genom de budskap vi sänder ut (tex genom att ha olika tryck på tröjor för killar och för tjejer). Flickor ska rätta sig i ledet, inte sticka ut för mycket, vara tysta och medgörliga och se söta ut medan pojkar får ta plats, höras och synas mm. Vill vi fortsatt ha ett samhälle där flickor inte får ta lika mycket plats som pojkar och inte har samma möjligheter och rättigheter? Nej! Barn ska få vara barn och oavsett kön behandlas lika. Ska man förändra det så behöver vi ändra inställning och sluta tvinga på våra barn en massa könsstereotypa föreställningar (det inkluderar olika tryck på kläder för flickor och pojkar).

Ylva · 05/09/2017 kl. 09:56

Bra rytet! Helt otroligt att detta inte är självklarheter och inte förekommer. Vilken idioti! Håller helt och fullt med dig, dela inte upp barnkläder i kön, sjukt ofräscht och väldigt väldigt onödigt.

Charlotta · 05/09/2017 kl. 09:57

Jag har en son på 12 år som älskar färg, gärna lila, och det är inte lätt. Det är mer accepterat att gå från tjej till killkläder, men åt andra hållet blir det mindre accepterat.
Som Caroline skriver ovan, enfärgat hur svårt kan det vara? På HM så finns det den mörka skalan på enfärgade t-tröjor, från vitt till svart. På tjejavdelningen finns visserligen favvofärgen lila men då är modellen insvängd och har superkorta armar….

Björn · 05/09/2017 kl. 10:06

Jag vet att man inte borde bli förvånad men kan ändå inte låta bli att störa lite uppgivet. Det är ju bara helt hårresande bedrövligt. Att sedan utmattat fnissa åt kommentarerna gör ju bara lusten att bara gå i ide och hoppas på bättre tider ännu starkare.

Björn · 05/09/2017 kl. 10:13

Stöna. Inte störa.

Störa ska man förvisso också göra när man påtalar det här med genus i kassan innan man går därifrån och till kundtjänsten och på Facebooksidan osv osv. Men det är ju fan att man ska behöva hålla på. Det är ju som sagt 2017.

  Leona · 05/09/2017 kl. 15:18

  Bra!

Maria · 05/09/2017 kl. 10:20

Tack för bra inlägg! Jag går bara och väntar på att det ska bli bättre – men istället verkar det gå åt helt andra hållet. Har inga problem om min dotter vill ha rosa klänning men skulle vara så glad om H&M ville skriva “Master of Universe” på den istället för en bild på gullig katt eller liknande. Afirmation ska ju funka, då är det trist om man inte passar på att stärka istället för att fokusera på utseende i budskapen på magen – som varje kompis dessutom ska ha framför ögonen hela dagarna.

Andreas · 05/09/2017 kl. 10:56

Eller så slutar en shoppa på kedjorna och vänder sig till DUNS som aldrig delat upp kläderna sedan starten för över tio år sedan. Puss.

Marie · 05/09/2017 kl. 11:26

Nu ska man nog komma ihåg att HM-aktien har värderats ner p g a att online-presentationen behöver förbättras. Något som de lägger in extra krut på just nu. Kolla igen om några månader för att se om inte saker har förbättrats på många sätt. Det är jag helt säker på att det har.

Sedan tar det så klart längre tid att lägga om beställningar på klädtillverkning, men det kommer nog det med.

/ Stolt aktie-ägare

Anna · 05/09/2017 kl. 19:18

Jag har handlat mycket på Polarn och Pyret till mina små, men tycker att de verkar gå mer och mer från barnkläder till tjejkläder i rosa med volanger och killkläder som ska vara tuffa. Så tråkigt att en kedja som tidigare stolt har gått ut med att barn ska få vara barn, nu börjar dela in dem i fack.

  Hanna · 09/09/2017 kl. 01:49

  Villervalla kör på mkt färg och samma mönster oavsett kön. Det känns helt rätt.

Johanna Winblad · 05/09/2017 kl. 22:54

Min då 5-årige son döpte om Kappahl till Knäppahl efter detta:
http://www.newsner.com/expediten-forklarade-att-de-bara-hade-tjejparaplyer-men-5-aringens-svar-hyllas-nu-av-tusentals/om/familj-2

Tina Yngvesson · 05/09/2017 kl. 23:21

Detta handlar om så mycket mer än kläder, rosa/blått och banala print på tröjor. Detta är, tyvärr, en mycket nödvändig och icke-progressiv samhällsdebatt som inte bara sätter standarden för det majoriteten i vårt samhälle anser vara “normativt”, men även hur barnen, på en individnivå, förväntas (och fostras) att framstå, tänka, vara.
Jag är nyfiken över deras (HM) strategi; är detta tröjor som är tryckt i andra samhällen som är mindre jämställd (USA, UK) och sedan översatt till svenska för den svenska marknaden? Eller har HM medvetet gått ut och pissat på genusfrågan i Sverige?
Hela grejen verkar dåligt genomtänkt och inte minst brister det i marknadsstrategi.
Förbannad, milt sagt.

Mange · 05/09/2017 kl. 23:22

Well….HM´s aktier står inte heller högt i kurs för närvarande….

Marcus Davidsson · 06/09/2017 kl. 00:25

Bra skrivet!!!
Inte riktigt lika hög nivå på vissa kommentarer… det kan vara bra att lyssna och försöka förstå poängen innan alfa-hjärnan kickar igång och brölar “Öh, det är väl bara att köpa det man vill”.

Om någon skulle få ett mail eller reklamutskick om dessa sjukt könsbunda kläder kan jag rekommendera ett sätt att påverka.

Jag och några kompisar (och säkert fler) anmälde nyligen ett klädföretag “Name IT” och dess annonsör “Bestseller A/S” för könsdiskriminerande reklam. Deras mailutskick om flick- och pojk-kläder var ungefär i samma paritet som H&M:s klädtryck, men hade dessutom målande beskrivningar och bilder av pojkar och flickor utöver själva trycken på kläderna.

För nån vecka sen kom beslut från RO om att de finner att reklamen är könsdiskriminerande och strider mot artikel 4 i Internationella Handelskammarens regler för reklam och marknadskommunikation.

Så det kan löna sig att ta ett par minuter och anmäla när nåt är snett.
Många bäckar små.

Tack för inspirerande inlägg!

Mimmi · 06/09/2017 kl. 06:57

Varför reflekterar (nästan) alla ur flickornas synvinkel och glömmer pojkarnas? Jag upplever att vi blivit duktigare på att “lyfta tjejerna” men glömmer att titta på pojkarnas fortfarande oerhört trånga och osympatiska roll. De förutsätts vara stökiga, göra oväsen, gilla fredagar dvs vara “slackers” (hms tryck). Och så dras alla över en kam och så gnäller man på dem på skolan och dagis. Som pojkmamma tycker jag numera att det är pojkarna som drar nitlotten. De får inte alls utrymme att utveckas fullt ut som människor. Många mjuka killar (det är många) känner att de aldrig passar in. När vi pratar om flickor som tar gör sig är det positivt men pojkar, de gnälls på för att de är stökiga. Även om de, som min pojke, inte är det.

  Anna · 06/09/2017 kl. 09:02

  Jag håller med. Mina två barn i äldre tonåren har jag försökt uppfostra så lika jag kunnat. Båda barnen hade det tufft i grundskolan, mycket för att de inte passade in i sina respektive könsroller. Killen hade det nog tuffast. Att inte vilja vara bufflig, att visa känslor och att vara intresserad av skolan gör barnet till en väldigt lätt mobb-tavla.

  Marja · 06/09/2017 kl. 15:21

  Jag tycker att många av kommentarerna ovan gällt just pojkar och deras begränsade valfrihet. I övrigt håller jag inte heller med dig, men jag förstår att du tänker som du gör. Mitt äldsta barn är en mjuk och färgälskande pojke och att se honom pressas in i en manlighetsnorm som inte passar honom alls har gjort ont. Mitt nästa barn är en flicka och till att börja med tyckte jag ungefär som du. Hon får ju ta för sig mer från bägge kategorierna så att säga.
  Men. Titta på samhället. De normer vi har är inte bra för någon, men det är tjejer och kvinnor som är de stora förlorarna. Titta på löner, inflytande, dubbelarbete, psykisk ohälsa, vem som värderas högre. Det är inte alltid lätt att vara kille men du kan ge dig på att det ändå är värre att vara tjej.

  Bara titta på anledningen till varför det är ok för tjejer med “killkläder” och egenskaper mm, men inte vice versa. För att manlighet är högre värderat. En tjej som är maskulin är i huvudsak något positivt (till en viss gräns). En feminin kille är alltid något negativt. De har bytt ned sig. Till något kvinnligt, ack ve och fasa. Men killarna kan ju låta bli att vara feminina. Tjejer kan aldrig låta bli att vara just tjej. Dvs blir aldrig lika viktig som en man.

  Emeli · 07/09/2017 kl. 07:12

  Så sant. The future is equal.

Jens · 06/09/2017 kl. 08:39

Det låter som problemet är uppdelningen och inget annat. Men är du medveten om att du samtidigt nedvärderar det som står tryckt på tjejernas tröjor som någonting ocoolt och oviktigt? Varför skulle tjejernas tryck vara sämre? Tvivlar på att marknadsavdelningen inte gjort sin hemläxa innan och faktiskt har koll på vad marknaden vill ha och när då någon påstår att det som tjejer vill ha inte är värt något så blir det ju en självuppfyllande nedvärderande effekt. Jag skulle istället börja med att fråga varför tjejers kläder alltid måste vara rosa, vita eller svarta med glitter på? Budskapet hänger ju liksom ihop med klädesplagget. Blir det inte då lite motsägelsfullt om man då vill ha sockersöta kläder med care-less-budskap? Sen tycker jag man kan slopa kill och tjej -sektioner i en butik.

Kristin · 06/09/2017 kl. 09:23

Alltså varje gång man ska shoppa online: Jag vill köpa en långärmad body till min tremånaders. Jaha jag måste gå igenom alla bodys på tjejavdelningen och sen alla på killavdelningen. Suck varför kan man bara inte få filtrera på storlek?

Nono · 06/09/2017 kl. 10:08

Alltså det handlar om kläder som idag (2017) finns ett otroligt stort utbud för precis alla. Det finns faktiskt viktigare saker att tänka på. Såna här inlägg eller diskussioner bevisar bara på hur bortskämda människor är. Det finns folk som inte ens har kläder. Som mer än gärna tar på sig vad som helst bara för att bli varma och känna sig omfamnad av något som dom kan ta på sig. Men så sitter såna som du. Klagar på färger. Va glad för vad som finns istället för att sitta och älta efter färg och text. På riktigt…..

Maria · 06/09/2017 kl. 10:48

Hey! Det finns band tishor och coola texter för tjejer med! (Tips! Kolla tjej sport avd.). Annars funkar ju de flesta plagg som unisex. 🙌🏽
Vilken bonus att ha en dotter, finns massa feminist tröjor och annat sköj när hon kommer upp i åldern! ✌🏽
Har jobbat på H&M i över 10 år och har bra koll på sortimentet.

Anna · 06/09/2017 kl. 10:56

Kan ärligt talat säga att varken Lindex eller Kappahl är så mycket att hurra för heller i just den här aspekten denna säsong. Samma grå/blåa färgskala och tuffa tryck/bilar på killsidan samt gulligull-rosa kläder på flicksidan.

Stanislava · 06/09/2017 kl. 12:37

Ni är medvetna om att färger eller texter på kläder varken uppfostrar eller skapar människan bakom? Män och kvinnor är olika, sett till både det mentala och fysiska planet, det gör inte något kön mindre värt för det. Vilket ni tycks tro.. Hur vet ni vad vanliga barn vill bära? Har ni frågat en stor grupp tjejer om de vill bära en tröja med “Make some noise”? De flesta tröjorna avsedda för pojkar fungerar dessutom på flickor också.

Pernilla · 06/09/2017 kl. 12:47

Reflekterar mycket över ett av svaren här, att just killarna är de stora förlorarna här. Det är ju faktiskt sant. någonstans är det ju mer accepterat att tjejer har killkläder, men inte tvärt om. Så de familjer som fostrar vettiga pojkar, får ju sina killar i ett socialt underläge… Och det är ju heeelt sjukt! Vi tror vi lever i ett jämlikt samhälle, vilken illusion.

Linda · 06/09/2017 kl. 13:07

Min son ville gärna ha en rosa swetshirt med glittriga bokstäver från HM “funtastic” stod det på den. Tyvärr var den 1 dm!! Kortare än “killmodellen” i samma stl 110… skäms HM!!!

Bella M · 06/09/2017 kl. 13:40

Hej Anna. Ja, det är 2017 nu. Bojkotta H&M överhuvudtaget! Och en hel del av klädjättarna för den delen! Speciellt om det handlar om att köpa kläder till dina barn. Det största problemet är inte designen, trycken och de nedvärderande skillnaderna i pojke/flicka avdelningarna…Prova fundera lite över vilket budskap sänder du till dina barn samt andra människor i din omgivning om du visar att det är ok att handla av dessa klädjättar som använder sig av så mycket olaglig barnarbetskraft som i detta fall exempelvis H&M gör.

Tips: läs Modeslavar av Moa Kärnstrand och Tobias Andersson Åkerblom.

Clara · 06/09/2017 kl. 13:53

Men herregud, det är ju fan sjukt det där. Mina framtida barn ska fan inte behöva få könsroller upptryckt i ansiktet av sina egna kläder.

HKB · 06/09/2017 kl. 14:46

Hade en liknande upplevelse på H&M häromdagen när min dotter (11 år) upptäcker att alla modeller av tjej jeans (förrutom en) har fusk fickor framme. Hon blir tokig på att inte kunna ha grejer eller händerna i fickan och vi letar vidare på killavdelningen. Det var en liknande historia innan sommaren med bara super korta shorts på tjejavdelningen, hemsk tycker hon……

Björn · 06/09/2017 kl. 23:34

Själv som en pappa för en liten dotter undrar jag vad det är somstoppar dig att köpa time to go and change the world eller create thr future till en flicka? Färger på kläder bestämmer inte för vilket kön de är.

  Hanna · 09/09/2017 kl. 02:05

  Problemet med det hela är väl att HM valt att kläderna på pojkavdelningen ska ha just “time go go…”-trycken osv medan de medvetet valt att kläderna på flick-avdelningen ska ha de andra trycken. Valfriheten att köpa från vilken av avdelningarna finns såklart alltid där, men det problematiska ligger väl ändå i att HM väljer att flickors kläder ska ha de tryck de har och pojkarnas de tryck de har. Vad säger det om HMs syn på de olika könen och vad speglar det i samhället?

Greta · 07/09/2017 kl. 00:08

Fruktansvärt. Skandal. Hur kan H&M komma undan med det här???

Annika · 07/09/2017 kl. 00:17

Vilken fantastisk dotter du har som förstår engelska när hon är 6 år. Det är ju ni föräldrar som delar in dem i kön. Köp den tröjan hon gillar i färg och form istället för att tänka på texten.

My · 07/09/2017 kl. 00:24

Sluta klaga, eller kan två flickor respektive två pojkar när de senare kommit upp i rätt ålder skapa framtiden? Nej, det behövs en av varje kön. Vi är olika, det sitter i vårt DNA.

Emeli · 07/09/2017 kl. 07:22

Hamnade på Zaras barnavdelning häromdagen och ville kräkas. Varför antar “de” som formger och producerar dessa plagg att det måste vara tryck på allt för att barn ska tycka om det? På jackor o flanellskjortor tja, allt. Som någon nämnde ovan – barnen förstår ju ändå inte vad det står på engelska. Hur många barn har verkligen sett Star Wars? Eller lyssnat på Ramones? Det blir ju tyvärr också en klassfråga då könsneutrala kläder finnes hos mindre, ” oberoende ” ,märken, som givetvis kostar mer. Jag har ett klädmärke och kan säga att de priser som erbjuds i butik hos kedjorna är lägre än produktionspriserna för mindre märken. Därför tycker man ju någonstans att HM borde ta någon form av socialt ansvar. För sin egen skull i det långa loppet. Det är ju väldigt mkt snack om hållbarhet.

Anki · 07/09/2017 kl. 07:28

Varför måste det stå något el vara tryck på alla barn kläder duger inte enfärgat och rutigt och randigt el av vikande färg på muddar längre det fanns när jag var barn då var det aldrig detta tjafs och gnällande på barn kläder, det duger jättebra måste inte vara text el figurer på kläderna mycket snyggare utan allt detta kaffe!!

Linda · 07/09/2017 kl. 09:00

Som kvinna i karriären kan jag meddela att det inte är nonsens eller bortskämt när någon klagar på obefintligt genustänk.
Vardag för kvinnor: Kvinna som har rak och tydlig kommunikation och som står på sig = hysterisk, blir avbruten, skrattad åt. Man som gör likadant = status, stark och pondus, alla (ffa andra män) lyssnar andäktigt. Jösses folket, välkommen till verkligheten där feminism verkligen behövs. Och, om man inte får klaga för att det finns barn som svälter eller inte har kläder, antar jag att ni aldrig (eller vänta nu, vad gjorde ni precis?) klagar eller blir ledsen över någonting för oavsett vad som händer er finns det alltid någon som har det värre. Vi bor ju trots allt i Sverige.

  Eva · 08/09/2017 kl. 01:14

  Bra skrivet!

  Kippe · 13/09/2017 kl. 22:04

  Men hur menar du. Vad har genus med jämställdhet att göra? Självklart ska alla människor behandlas och värderas lika oavsett kön, läggning, ursprung osv. Men det uppnås knappast genom vänsterextremism?

Jonna · 07/09/2017 kl. 10:11

Så jädra bra att du tog upp det här! BRA SKRIVET!
Det är ju helt absurt hur tydligt H&M har fått in sitt budskap i kläderna. Vill bara kräkas.

Pernilla G · 07/09/2017 kl. 10:30

Tycker att det är ett större problem att tjejkläderna är mindre i storlek jämfört med killkläder i samma storlek, än att det är ett tuffare tryck på kläderna på ena sidan gången jämfört med den andra sidan. ( eller hur det nu är uppdelat i affären) kan vi lösa det problemet först så kan man sen ta tag i tryck eller färger på kläderna, om man känner för det.

annaspanarsmatt · 07/09/2017 kl. 11:07

Hej! Jätteroligt att så många engagerar sig och kommenterar! Jag vill påminna alla att hålla god ton i kommentarsfältet. Det är självklart okej att inte hålla med mig eller andra skribenter men rena otrevligheter, personangrepp och liknande kommer raderas omedelbart. Tack!
Tillägg, eftersom det tydligen fortfarande finns personer som inte förstår vad jag säger: Jag raderar OMEDELBART personangrepp och onödigt otrevliga kommentarer. Det är min blogg, mitt kommentarsfält. Du är välkommen att säga att du inte håller med mig, men du kallar varken mig eller någon annan fula ord. Punkt slut.

Anna · 07/09/2017 kl. 12:04

För mig hade det räckt om färgerna blandades. Varför inte ha en rosa eller lila tröja på killavdelningen med samma text som finns där nu, eller en blå med gullig text? Då hade det varit lättare att gå mellan avdelningarna, men som det är nu är det nästan omöjligt. Allt som finns på tjejavdelningen är antingen något extra gulligt på som spets eller puffärm, eller mycket smalare i modellen.. och på pojk är allting blått, grått, orange.. och tigrar eller tuffa saker.

Varken kappahl eller Lindex är för övrigt någonting att ha i den frågan heller – iaf inte när du väl besöker den fysiska butiken. Försökte hitta strumpor och kalsonger i alla färger häromdagen = en omöjlig uppgift.

Åhléns har jag tyvärr inte här, men de känns om möjligt lite mer blandade även i butik.

Åsa Hahne · 07/09/2017 kl. 12:22

Ska det vara så svååårt??? Köpte mycket “killkläder” till min dotter när hon var mindre, bättre passform och skönare stil o färger…!!

Lol · 07/09/2017 kl. 15:05

Nejmen oj vilket gnäll. H&m kan sälja kläder på vilket sätt de vill. Det är deras rättighet. Och ni får köpa vilka kläder ni vill. Det är eran rättighet. Vänd er nån annanstans om det inte passar. H&m gör inget fel här alls. De försöker maximera sin vinst utifrån vad de tror efterfrågan är. Det har ingenting att göra med vilket år det är.

Royroj · 07/09/2017 kl. 15:22

Jag brukar välja den produkten som jag vill gärna köpa men inte ör det pga en idiotiskt text, konstigt och opraktiskt design mm till kassan och ber att få prata med chefen eller lämnar en hälsning till chefen om varför jag väljer att handla någon annanstans. Om tom 5 personer gör det under en vecka, hälsningen kommer fram. Flera klagomål brukar påverka. Skriv på HM:s sociala medier. Om 100 personer gör det, räcker det med att HM kommer att börja sälja unisex praktiska barnkläder.

Jenny · 08/09/2017 kl. 00:38

Hm..ja…”little” på tjejernas tröjor.. tjejer ska vara små och söta, goa och snygga.
Killar tuffa och stora och kan förändra världen. “make the future”..

Tycker överlag tröjorna är fula och tråkiga och hade hellre föredragit utan text eller tryck.
Varför inte göra 10 st huvtröjor i olika färger utan tryck och hänga dem som både tjej och killkläda?
Minns på 90-talet när de var inne att ha tröjor som var för båda könen. Alla hade dem.

Sen finns de dem som älskar tjejigt..låt dem få ha de.. men jag håller med om texterna. Fånigt.

Ylva · 08/09/2017 kl. 08:34

Tack för ett viktigt inlägg. Vill dela med mig av en egen upplevelse från HM. Jag köpte ett set med tröja och leggins i storlek 92 till min son. Det var ett grått set med enhörningar på från tjejavdelningen. Jättefint. När jag kommer hem inser jag hur extremt smala legginsen är i benen och tröjan runt handlederna…. I storlek 92?!!!!! Det är så galet så det inte är sant. Tveksam om han kommer kunna ha det. Men precis lika tveksam om en normalbyggd tjej på 1,5 år skulle kunna det. Vad säger det till våra barn? Och till våra vuxna?

Per-olof andersson · 08/09/2017 kl. 12:08

Har två tjejer som älskar superhjältar! 4 och 7 år.

Det är alltid jakt på bra superhjältegrejer för tjejer. trots att det är överflöd på killavdelningen så finns det knappt någonting hos tjejerna.

Wonderwoman filmen och dc superherogirls har dock breddat merchutbudet avsevärt!

Liljan · 08/09/2017 kl. 12:43

Här sitter vi som kan välja precis vilka kläder vi köper till våra barn och ojar oss över uppdelning av tjej och killkläder i affärerna, vilket i alla tider varit tillfället och inte är något nytt fenomen.
Jag skulle vilja se att Anna vågade ta upp debatten för de flickor som inte får välja, som inte får vara sig själva, som inte får delta på gympan, som inte får bada, som inte får träffa vilka killar de vill, som får täckas med slöja från 8-9 års ålder och ännu tidigare bara för att de är flickor. Vem talar dessa flickors sak?
Så fort frågan tas upp är feministerna snabba att försvara och till och med sätta på sig slöja i stället för att ställa sig på de utsatta flickorna/tjejernas sida.
Vi är snabba att göra problem av något som inte är ett problem när vi är fria att välja.

  malin · 11/09/2017 kl. 23:35

  Tack!

Camilla · 08/09/2017 kl. 16:37

Gissar att du skulle gilla denna bok inspirerad av läget i vissa klädaffärer: http://www.idusforlag.se/viktors_nya_troja

Jessica · 09/09/2017 kl. 01:04

Hahaha, jag trodde “create the future”-tröjan var en tjejtröja. Vem fan låter sin straighta grabb gå runt med en sån tröja? Snacka om att du handplockat de värsta motsättningar du kan hitta från respektive avdelning för att trigga en debatt.

Lisa · 09/09/2017 kl. 10:27

Håller med Johan.. Usch vilket gnälligt inlägg. Tycker tjejernas tröjor också hade power. Som någon ovan skrev, dem har det som tros sälja.

Överdrivna feminister..

Magdalena · 09/09/2017 kl. 23:30

Tack för att du säger ifrån! Tänk att det behövs 2017…
För några år sedan blev jag så fruktansvärt irriterad när jag skulle köpa vinterjacka till min flicka och min pojke. Sökte jackor som passade både till vardags och fint som var vind- och vattentäta. Hittade snygg jacka till sonen på Lindex men den breda modellen passade inte alls på dottern. När jag tittade på motsvarande jacka i tjejmodell var tyget ett helt annat och inte vatten- och vindtätt. Ska tjejerna bara röra sig fint och försiktigt på vintern, inte leka i snön och få skita ner sig som killarna? Samma budskap som på tröjorna ovan men lite mer dolt.

Johanna · 10/09/2017 kl. 20:24

Jag undrar varför barnen (enl de marknadsledande företagen och deras kunder) behöver så starka signaler om feminint eller maskulint på sina kläder? Detta går ju igen hos både hm, lindex och kappahl.

Linnea | (Chick)peas & Understanding · 10/09/2017 kl. 22:42

Alltså det är ju helt sanslöst!! I Storbritannien där jag bott de senaste åren är detta fallet på var-enda-jvla-butik, att försöka hitta någonting vettigt till mina brorsdöttrar blir ett helt dödfött projekt då det verkligen INTE finns någon skala mellan blått för pojkar, rosa för flickor… Du har så rätt, vi ska inte ens behöva skriva detta år 2017!

Eva · 11/09/2017 kl. 20:37

Min 4 åriga pojke (och jag vet att det finns fler pojkar) gillar glitter. Hur svårt kan det vara att trycka fast lite glitter på “kill”kläderna när nästan alla “tjej”kläder är full med glitter. Finns ju tjejer som även gillar bilar exempelvis så varför inte tröjor med glittriga bilar?

  Karin · 15/09/2017 kl. 10:22

  Åh, detta känner jag så väl igen! Båda mina söner har älskat alla fina färger, särskilt rosa, och glitter på “flickavdelningarna” och besviket noterat utbudet av murriga färger på pojkavdelningarna. Särskilt i yngre år innan de inrättat sig i ordningen att det tydligen ska vara skillnad… Inte så lätt heller att köpa kläderna på “fel” avdelning eftersom flickornas kläder typiskt är insvängda, med volanger och puffiga ärmar. Pojkarna vill ju bara ha fina färger och glitter de med.

malin · 11/09/2017 kl. 23:15

Varför? För att deras mål är att tjäna pengar. Och det för att bl.a du tydligen fortsätter handla där trots dina åsikter.

  annaspanarsmatt · 12/09/2017 kl. 09:30

  FYI handlade jag t-shirten i fysisk butik innan jag kollade nätet senare på kvällen. I butik är det sällan lika påtagligt, eftersom du inte får samma överblick (och alla butiker inte har alla varor). Nu tänker jag inte handla där om det inte är ytterst nödvändigt, och det behöver det inte bli om jag bara kan hitta nåt annat märke som säljer byxor som inte bokstavligen trillar av min pinniga 6-åring.

Kippe · 13/09/2017 kl. 22:00

Äsch, var glad istället! Om detta är det mest angelägna samhällsproblemet som ställer till bekymmer i ditt liv så har du det bättre än kanske 90% av jordens befolkning 🙂 Var glad istället att du har det så bra att du har tid och ork att irriteras av detta. De flesta har inte den lyxen. Men har man det bara tillräckligt bra börjar man leta efter problemen med ljus och lykta. Visst behövs jämställdhet! Överallt, varje dag, alls gånger. Men lyfter du bara blicken lite uppåt ska du nog se att du kanske kan hitta riktiga problem (och kanske lösningar?) istället för nonsens.

Sverige. Landet bortskämd.

Rosa eller blått? - Inspiration för barnkläder - Spananu · 29/11/2017 kl. 09:19

[…] har pågått en diskussion om tryck på vissa barnkläder. (Läs artikeln här.) Artikeln säger att det tryck återfinner på pojkkläder är av typen  "Time to go and change the […]

Lämna gärna en kommentar!